Om människans bästa vän

Hund

Hundkapplöpning

Sprinting greyhound

Hundkapplöpning är även känt som Greyhound racing, men det är inte bara Greyhounds som tävlar i denna sport, även raser som Whippet, Saluki, Sloughi och Afaghundar har deltagit i de stora tävlingarna.

Sporten kom till Sverige på 1950-talet men den har hittats beskriven i historiska skrifter så långt tillbaka som 100-talet. Hundkapplöpnings stora genombrott kom dock först på 1800-talet i England, där sporten fortfarande är mycket populär.

De första banorna speciellt för hundkapplöpning byggdes i England på 1920-talet, kort därefter byggdes även banor i både Irland och Australien. Idag är dessa tre länder fortfarande de största länderna inom hundkapplöpning. Australien har faktiskt till och med en minister som ansvarar för hundkapplöpningen där.

De flesta hundkapplöpningar är icke yrkesmässiga tävlingar för sällskapshundar, men i Storbritannien, Irland, Australien och USA finns det även professionella tävlingar. I dessa är det nästan bara Greyhounds som tävlar, vilket är varför sporten är känd just som Greyhound racing.

Sverige har just nu 11 banor för hundkapplöpning, fyra av dessa kallas för riksspelbanor och de andra sju är så kallade lokalbanor. Riksbanorna är Borås Greyhound Park, Landskrona Greyhound Park, Björkis Skellefteå Greyhound Park och Åkers Kanal Greyhound Park. De sju lokalbanorna finns i Sundsvall, Västerås, Örebro Älvsbyn, Järbo, Allingsås och Simrishamn.

På dessa banor tävlar hundarna framförallt på fyra olika distanser, kort, medel, lång och supersprint. Kort distans är 320 meter lång, medel är 550 meter, lång är 780 meter och supersprint är mellan 90-100 meter.

Det även möjligt att spela på oddsen på hundkapplöpning, precis som alla stora sporter. På riksspel banorna kan man likt Solvalla och hästkapplöpning spela direkt på plats. De spelformer som erbjuds är:

  • GR 6 – i detta spel ska man hitta vinnarna i 6 lopp.
  • GR 3 – i detta spel ska man hitta vinnarna i 3 lopp.
  • GR Special – i detta spel ska man hitta ettan till trean i ett lopp och i rätt ordningsföljd.